Головна » 2013 » Листопад » 24 » Свічки пам'яті жертв голодомору запалили і у Великопобіянській ЗОШ
00:54
Свічки пам'яті жертв голодомору запалили і у Великопобіянській ЗОШ
ДО РОКОВИН ГОЛОДОМОРУ 1932-1933 РР.

Горить свіча, І випікає серце Її вогонь.

І серце скапує сльозами в пригорщі долонь...

Нема від серця сліду — Тільки світло —

Яскраве й тепле, наче подих свічки...

Горить свіча... А, може, то Душа?..
 

Україна. Благодатна земля. Родючі чорноземи (складають 25 % усіх світових чорноземів). Щедра природа і давня хліборобська традиція. На початку XX ст. Україну вважали житницею Європи. Близько 90 % експорту пшениці з Російської імперії припадало на Україну. На багатих чорноземах України вмирали. Голод в 1932—1933 рр. не був спричинений неврожаєм чи засухою. Хліб в Україні був. Радянський уряд масово продає збіжжя за кордон. В Україні на повну потужність працюють спиртозаводи, які переробляють дорогоцінний хліб на горілку. Вона теж йде на експорт. Мало знайдеться не тільки в історії України, айв історії світу таких жахливих трагедій, як голодомор 1932—1933 рр.

Голод — це не тільки смерть, а й духовна руїна, знищення здорової народної моралі, втрата ідеалів, занепад культури, рідної мови, традицій. Сталінський режим вирішив голодом поставити український народ на коліна.

Аналоги таких подій в історії знайти складно, адже методом масового знищення людей було обрано голод.

З метою гідного вшанування пам’яті жертв і постраждалих від голодоморів та політичних репресій в Україні Президентом України Віктором Ющенко оголошено 25 листопада 2006р. Днем пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій.

Український голодомор 1932 – 1933рр. визнаний злочином проти людства. У 1988 році комісія конгресу США, а потім міжнародна комісія визнали український народ актом геноциду.

Переглядів: 421 | Додав: FAB | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: